En postkortbog på 6 sprog

 

CHRISTIANIA I 25 ÅR.
Forord.
Jeg er uddannet visuel antropolog og har siden 1983 bl.a. lavet film og holdt foredrag om Christiania. De seneste år har jeg også været rundviser her på Christiania, og det var her jeg fik ideen til denne bog.
Udgangspunktet var de mange spørgsmål, jeg har besvaret både som rundviser og som Christianit. Jeg har desuden rejst rundt med Christiania-foredrag i New Zealand, Australien, USA, Tyskland, Frankrig, Spanien og i Norden, og alle steder har folk været meget interesseret i at høre, hvordan vi her på Christiania har klaret vores problemer omkring racisme, stofmisbrug, børn og unge, sociale netværk, økonomi, beboerdemokrati og alt det praktiske.
Mit håb med denne bog er at nå ud til verden og afmystificere nogle fordomme, og at de mange besøgende kan få et mere realistisk indtryk af Christiania. Ligeledes håber jeg, at den kan fungere som en slags Rejseguide, så folk kan finde rundt herinde og samtidigt respektere beboere og hverdagen i Fristaden.
En tak til alle herinde, som har hjulpet og støttet mig i denne proces.

Christiania, april 2003
Irma Clausen.Ud af byen. Ud på landet. Ud under åben Himmel. Henne om hjørnet, nede i sidegaderne mellem brostenene – her venter de ægte oplevelser på dig. Historien, fremtiden. De uspolerede miljøer. Det er FRISTADEN CHRISTIANIA.
Man passer godt på hinanden og de gamle huse. Pebermynte-byens små huse ligner et lille bjerg af pastelfarvede pebermyntebolcher.
Før 1971 var CHRISTIANIA en gammel Kaserne. I 1971 blev området besat af naboer, kunstnere og hippier, der besluttede at skabe en FRISTAD.
Der har næsten altid boet omkring 1000 mennesker på det 34 ha. store område. Det gamle voldanlæg grundlagdes af den danske kong Christian IV. Det ældste hus på CHRISTIANIA er fra 1688 og leder tankerne tilbage til de store svenskekrige.
I dag har CHRISTIANIA næsten 10.000 besøgende dagligt, der kommer for at opleve de multietniske sprog, søbredden og de 12 forskellige, selvstyrede områder. CHRISTIANIA er også Byen hvor du kan finde den oprindelige danske livsstil.
Her bor desuden ca. 200 børn, der har deres egne børnehuse og fritidshjem. Børnene siger, at CHRISTIANIA er et paradis og at det er sjovt at bo her.

332 kvinder og 606 mænd i alle aldersgrupper lever sammen her på området med et hav af hunde, heste og andre kæledyr i harmoni med de urgamle træer og den fantastiske natur. Det er for det meste piger, som tager sig af hestene og lærer at ride.
Den gamle landsby tilbyder mere end 300 arbejdspladser til sine beboere i de mange forskellige virksomheder, f.eks. som traktorfører, håndværker eller kunstner. Alverdens know-how tilbydes her og på de omkring-liggende læreanstalter i København.
CHRISTIANIAs største turistattraktion er PUSHERSTREET. Her finder du også SUNSHINE BAKERY og marketspladsen. I ”down-Town” CHRISTIANIA kan man året rundt møde folk Fra Skandinavien og hele Europa.
CHRISTIANIA er en bilfri by. Vold er forbudt, Lige som rygmærker, våben og hårde stoffer. Pusherstreet er det eneste sted, det er forbudt at Fotografere! Du kan finde mange legepladser, bænke og smukke områder rundt langs voldene, hvor du kan nyde indholdet af din madkurv.
CHRISTIANIAs natur er ikke indhegnet som en park. Træernes skønne farver langs søbredden varierer Atmosfæren året rundt.
Musikloppen, Månefiskeren, Den grå Hal, Nemo, Woodstock, Bøssehuset og Operaen er nogle af de berømte musik- og cafesteder, hvor der om sommeren også er udendørs koncerter.
Spiseloppen, belønnet med 4 kokkehuer af Politikken, Er en af Københavns bedste restauranter. Her kan man slappe af og nyde et kulinarisk måltid. På vegetarrestauranten ”Morgenstedet” kan man sidde udendørs om sommeren. En biograf i Fabriksbygningen giver mulighed for at se en ikke-glemt klassisk film.
I de seneste år er der dukket mange forskellige selvbyggede huse op rundt omkring på CHRISTIANIA. I starten var mulighederne utallige og fantastisk megen energi blev brugt på at forvandle gamle laboratorier, kaserner, krudthuse, stalde, lagerrum, haller og kontorer til fantasifulde boliger, hvor privatlivet kunne blomstre.
Det stigende børnetal har gjort, at boligerne i dag har en højere standard. Der bygges større, mere fantasifuldt og mere kreativt.
Pyramiden blev bygget med proportioner næsten som Cheopspyramiden i Ægypten. Pagoden med det høje Tag og udsigt over søen ligner Operahuset i Sydney, mens nabohuset er bygget i Thaistil. Alle passer de Ind i de naturlige omgivelser.
Bananhuset med drageskorstenen har en Terrasse med keltiske motiver i marmormosaik og er bygget af Axt & Kelle, de tyske rejsende håndværkere. For foden af Bananhuset Ligger Skurvognslandsbyen.
Det nye økologiske børnehus i Langgaden Er ved at blive et symbol på CHRISTIANIAs fremtidige byggestil. Andre miljøvenlige huse kan du finde på din vandretur på Dyssen og i den Blå Karamel.

De fleste huse herude er bygget af Genbrugsmaterialer, der bliver kørt herind og sorteret i den Grønne Genbrugshal, en gammel ridehal fra militærtiden, der ligger for enden af Pusherstreet, bagved Grønsagen.
På CHRISTIANIA hersker en slags ordnet Anarki, idet ”Staden” også er et socialt eksperiment, hvor beboerne tvinges til mere bevidst at tage stilling til deres uafhængighed af staten. Men ingen bliver tvunget til at forsvare sin livsstil.
Kun få regler på CHRISTIANIA skal overholdes, f.eks. skal man betale sin brugsleje, passe sin hund og opføre sig nogenlunde så ens nabo også kan leve i fred.


Frihed under Ansvar! Spirituel anarkisme!
Områdemøderne bliver som regel holdt af praktiske grunde. Beslutningerne bliver herefter bragt til Fællesmødet, CHRISTIANIAs øverste besluttende myndighed. Man holder ikke afstemninger, men folkets meninger høres og resultaterne bliver gerne en kompromis- løsning.
Der hersker en demokratisk vilje på CHRISTIANIA, men mange er passive og kun få diskuterer politik. I virkeligheden er det kun en lille gruppe mennesker, der træffer beslutningerne. Man skal være stærk for at trænge igennem junglen af forældede og nostalgiske synspunkter. Måske trænger CHRISTIANIA til et generationsskifte?
I midten af et kapitalistisk samfund ligger Miraklet CHRISTIANIA. Her bygger man mere på brug og ret til at være end på forbrug og ret til at eje. Praktisk arbejde står over teoretisk bedreviden.
Modstanden fra samfundet udenfor har altid skabt en stor solidaritetsfølelse. Selvopholds-driften er blevet CHRISTIANIAs overlevelsespolitik mod et ydre samfund i krise.
Humanitet og tolerance har her større værdi end overflod, overproduktion og stress. Men CHRISTIANIA er også et barn af det danske samfund og holdt 25 års jubilæum i 1996.
Bogen kan købes på Carl Madsens Plads hos Franko CHRISTIANIAS MARKETSPLADS MED ET OVERSIGTSKORT Over hele område og med 40 POSTKORT og i 6 sprog!